4 windstrekentoertocht over:
6
6
9
9
Dagen
0
0
9
9
Uren
5
5
2
2
Minuten
5
5
1
1
Seconden

Home

18e Lauwersland fietsvierdaagse groot succes

Uitreiking fiets bij Wiersma fietsen Buitenpost  

Zaterdagmorgen 29 juli is door 2 bestuursleden van Fiets Vrienden Lauwersland en Marcel van Wier van Wiersma Fietsen Buitenpost een fiets uitgereikt aan een deelnemer van de Lauwersland Fietsvierdaagse.

De 18e Lauwersland Fietsvierdaagse is dit jaar gehouden van maandag 11 tot en met donderdag 14 juli. Ieder jaar vinden ruim 250 deelnemers per dag Burum en genieten van de mooie omgeving rondom Burum.

Onder de deelnemers aan de vierdaagse wordt op donderdagmiddag een fiets verloot. Dit jaar was de heer P.H. Bunnik uit Amersfoort de gelukkige winnaar. Een dag later heeft hij de fiets uitgekozen en zaterdag is de fiets uitgereikt.

Volgend jaar wordt de 19e Lauwersland Fietsvierdaagse gehouden van maandag 9 tot en met donderdag 12 juli 2018.

Op de foto Marcel van Wier van Wiersma Fietsen, de winnaar de heer Piet Hein Bunnik, Jetze Haarsma en Dia Haan, beide bestuursleden van Fiets Vrienden Lauwersland.  (foto's  Sake Beerstra)

 

Maandagmorgen 10 juli 2017 vertrokken er om 9 uur ruim 200 fietsers voor de 18e Lauwersland Fietsvierdaagse van uit het Dorpshuis Toutenburg te Burum met zonnig weer en weinig wind. Het startsein werd verricht door Douwe Jan Boersma van Health2Work, dit bedrijf is de sponsor van onze nieuwe fietskleding. 

F4d 2017 foto3F4d 2017 foto4

F4d 2017 foto5© foto's: Sake Beerstra

De route van maandag voerde de deelnemers richting Lauwersoog door het Lauwersmeergebied, via Grijpskerk en het altijd mooie NAM park gingen de deelnemers richting Houwerzijl waar net voor het dorp de splitsing was. De route ging verder via Vierhuizen naar de 1e stempelpost bij Restaurette Schierzicht op Lauwersoog, Na de pauze ging de tocht verder via de buitenkant van de zeedijk naar Hornhuizen en via Ulrum en  Leens naar de 2e stempelpost bij De Theefabriek in Houwerzijl. Deze was tevens de enige stempelpost in de 35 km, de route liep via Zoutkamp en Munnekezijl weer naar Burum. Het was deze dag heel mooi weer weinig of geen wind, vele positieve reacties een hele mooie dag. 

Dinsdag was er een route uitgezet naar de Zuidkant van de Centrale As, deze weg is een nieuwe verbinding tussen Garijp aan de Waldwei en Dokkum. in de route zat nog 1 fietspad die nog niet officieel open was gesteld maar via de aannemer hebben we toestemming gekregen om dit fietspad te gebruiken. Vanaf Burum ging de route via Buitenpost en de Trekvaart naar het Starkenborg kanaal en via Blauforlaet naar de splitsing op de Alde Dijk. De 70 km fietsers gingen verder naar Kootstertille en Jistrum over de karakterestieke Ieswei naar de Straatweg en vervolgens langs de Centrale naar Burgum, door Burgum kwam het nieuwe fietspad om uiteindelijk uit te komen bij het pontje van Suwald. Na de zonnepont was meteen de stempelpost in het Schalkediep, na de koffie en wat lekkers gingen de deelnemers met de wind in de rug weer richting Burgum. Na de passage van weer een nieuwe fietsbrug liep de route door Burgum naar de Zomerweg. Bij de afslag naar de Zomerweg bleek het bordje weg te zijn maar na een berichtje naar het calamiteitennummer is dit probleem weer snel verholpen. Via 2 nieuwe fietsbruggen bij de Kuikhorne kwamen de fietsers via Twijzelerheide en Twijzel bij de 2e stempelpost bij camping De Wedze tussen Twijzel en Kollumerzwaag. Hier konden de deelnemers tussen de 4 grote bloembakken op het terras met paarse petunia's genieten van de lekkere koffie, koek en broodjes hamburger. Na de stop ging de tocht verder via Kollumerzwaag, Veenklooster en Kollum langs de winkels weer naar Burum. Alweer een hele mooie dag met mooi zonnig weer.'s Avonds heeft brassband ADVENDO nog 2x een miniconcert gegeven bij 2 campings in de regio gegeven, dit is door de gasten en bandleden als zeer positief ontvangen en zeker voor herhaling vatbaar.                                                                                                                                                      

Woensdag was op onze Health2work dag een route uitgezet richting Siegerswoude en door de bossen van Bakkeveen. Bij de start om 09.00 uur was het nog droog maar de vooruitzichten waren alles behalve mooi zonnig weer. Via Visvliet en Lutjegast gingende deelnemers naar Opende naar de routesplitising en vervolgen via mooie binnenwegen en fietspaden uit te komen bij camping de Sieghorst bij Siegerswoude. Terwijl het gestaag regende ging de route een stuk door het bos langs de Freulevijver naar Ureterp en via Drachtster Compagnie en Houtingehage naar de stempelpost bij Healt2work in Surhuisterveen. Het was de bedoeling om buiten een mooi  en gezellig terras te maken maar door de regen werdt uitgeweken naar een stukje ruimte in het magazijn. De fietsers werden hier op gezond getracteerd naast koffie en thee kregen de deelnemers vers fruit aangeboden, verder werd er voor diegene die belangstelling had een kleine rondleiding  met uitleg over de werkzaamheden in het bedrijf gedaan door Aafke Wallie. Via de Surhuizumermieden en  Stroobos kwamen de fietsers weer in Burum aan. Sommige mensen kwamen droog binnen maar velen heel erg nat. 

Na een natte dag op woensdag was het de laatste dag weer een hele mooie fietsdag, deze dag gingen de fietsers naar de noordkant Centrale As. Via Kollum, Oudwoude en De Dolle kwamen de fietsers aan bij de routespliting, de 35 km deelnemers gingen via Westergeest naar de stempelpost en de 70 km fietsers via het fietspad langs de Petsleat naar Zwaagwesteinde en direct over de brug door het natuurgebied onder de Centrale As naar De Falom. Vervolgens weer door een mooi natuurgebied naar het Bûteflild en verder via Readstjerk naar Aldtsjerk waar de stempelpost was bij landgoed De Klinze. Hier hadden ze een broodje beenham op het menu staan en gezien de vele reacties was dit zeker heel lekker. Zitten blijven is geen optie dus maar weer verder langs het Eeltjemeer aan de Tuskenmarren naar Broeksterwoude, vervolgens onder de Centrale As door naar alweer een aantal mooie natuurgebieden naar de 2e en laatste stempelpost van deze fietsvierdaagse bij activiteiten boerderij De Hammerslag bij Westergeest. De laatste 17 km naar Burum gingen richting Ee en langs de Trekvaart naar Dokkumer Nieuwe Zijlen en door het Wester Nieuwkruisland, Foyingeweg en het Keegensterpad naar het eindpunt dorpshuis Toutenburg in Burum.  Om ca. 15.00 uur heeft de uitreiking plaats gevonden van de fietscheque t.w.v. €750,00 dit jaar te besteden voor een nieuwe Batavus fiets bij Wiersma fietsen in Buitenpost. De winnaar van de cheque is Dhr. Bunnik uit Amersfoort, hij was heel blij met deze prijs want hij was ook echt toe een een andere fiets. 

We kunnen terug zien op een hele mooie en vooral gezellige fietsvierdaagse, 3 van de 4 dagen mooi weer elke dag tussen de 220 en 280 deelnemers. Wel een paar pechgevallen en wat pijlbordjes weg wat minder leuk voor de deelnemers is maar daar kunnen wij niks aan doen, na melding is dit zo snel mogelijk verholpen. We gaan ons weer richten op de 19e Lauwersland fietsvierdaagse. Als laatste willen wij als bestuur Fiets Vrienden Lauwersland de deelnemers, vrijwilligers, sponsors, stempelposten  en niet te vergeten Renze Poortinga met zijn team bedanken voor deze mooie dagen. Foto's van de fietsvierdaagse klik op deze link: FOTO'S. De fotos zijn gemaakt door ons eigen FVL team en verder door Henk Weijer en onze Belgische vriend Sjef. 

 

Hoofdsponsoren

Copyright © 2018. Alle Rechten Voorbehouden Fietsvrienden Lauwersland